• +381 64 574 0856
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 • Volonteri iz Koreje, Španije, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke i Srbije provešće radno dve nedelje u Arilju, u okviru Međunarodnog eko-kampa koji promoviše volonterski rad kao vid doprinosa u rešavanju problema u lokalnim sredinama.

  Francuskinja Kler poslužuje pasulj volonterima

  Volonteri će u Arilju boraviti do 28. jula, a u saradnji sa lokalnim ekolozima, već dva dana učestvuju u projektu "Uređenje ostrva Uski vir", postavljanjem klupa, kanti za smeće, klackalica, ljuljaški, zidanjem ložišta.

  - Arilje je ovih dana u znaku mnogobrojnih manifestacija. U okviru ARLEMMa, Brekovačkog posela, Dana maline, volonteri će pomagati u organizaciji ekološke radionice za decu, uređenja učionice na otvorenom kraj Rzava, kao i prilaz jednoj od turističkih destinacija ovoga kraja, Vodenoj pećini na Panjici. Potrudićemo se da gostoprimstvom doprinesemo da iz Arilja ponesu samo najlepše uspomene - kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja "God Save Rzav" koji su organizovali boravak volontera u Arilju.

  Zabava i rad u isto vreme

  Mihal Dobronj, volonter iz Slovačke, dao je nesibičan doprinos uređenju ostrva. 

  - Imam dugogodišnje iskustvo u međunarodnim kampovima i drago mi je što na ovaj način upoznajem ljude širom sveta. Ovo je najbolji način da upoznate nečiju kulturu i jezik a sve to kroz kontakt sa lokalnim stanovništvom. Nadam se da ću svojim radom i iskustvom pomoći u planiranim aktivnostima ljudima iz Arilja. A ono što mogu da kažem nakon nekoliko dana provedenih u kampu, jako volim Srbiju i rakiju. Nadao sam se da će mi u Arilju biti lepo, ali i više je od toga, oduševljen sam - ispričao nam je Dobronj.

  Volonteri iz celog sveta vredno rade na čišćenju ariljskog ostrva

  Kamp lider Sanja Despotović dosadašnji rad volontera ocenjuje veoma uspešnim, a posebno je raduje činjenica "da se odlično slažu i druže, razmenjujući isklustva i tradicije svojih naroda".

  - Učestvovanje na međunarodnim kampovima je nezaboravno iskustvo, posebno ako imate priliku da svoju zemlju predstavite širom sveta. Biti njihov domaćin i pokazivati im lepote svoje zemlje nosi veoma veliku odgovornost ali i neprocenjivo iskustvo. Svakodnevno dolazi do mešanja kultura, u jednoj sobi možete da čujete nekoliko svetskih jezika odjednom, a ono što je najbitnije svi ste vi već postali prijatelji - ističe Despotovićeva.

© 2019 Ekološko Udruženje RZAV - God Save Rzav. Sva prava zadržana. Uredjuje NETWARE
Portal je deo Projekta koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru Programa ''Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji'', uz podršku Švedske.Za sadržaj Portala odgovoran je isključivo urednik i iskazani stavovi nisu nužno stavovi Beogradske otvorene škole, niti Kraljevine Švedske.
footer

footer