• +381 64 574 0856
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izveštaj Koalicije 27: Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji

U ''Izveštaju o (ne)napretku'' Srbije u Poglavlju 27, u delu o provođenju propisa u oblasti ''Kvalitet voda'', našli su se i rezultati istraživanja koje su Podrinjski antikorupcijski tim, i Ekološko udruženje ''Rzav-God Save Rzav'', sproveli u sklopu projekta ''Prirodni resursi i koruptivne prakse'', a koji se odnose na probleme u primeni i sprovođenju planskih i zakonskih dokumenata u oblasti upravljanja vodama. Samo neki od njih su:

  • Kriterijumi za odlučivanje o eksploatacijama su izrazito niski. Bez obzira na očigledni uticaj na vodne i prirodne resurse, prolaznost zahteva je veoma visoka. Prema raspoloživim informacijama, ne postoji primer eksploatacije šljunka za koju je rađena studija procene uticaja na životnu sredinu;
  • nedostatak i slab kvalitet inspekcijske kontrole korisnika šljunkara;
  • neadekvatno prijavljivanje iskopanih količina (korisnici sami prijavljuju količine), pa to prouzrokuje neodgovarajuću naplatu taksi za korišćenje javnih dobara; 
  • nepoštovanje propisanih uslova (vodni uslovi, uslovi zaštite prirode). 

Promocija petog godišnjeg Izveštaja Koalicije 27 o napretku Srbije u poglavlju 27, ove godine simbolično nazvanog "Izveštaj o (ne)napretku", održana je u ponedeljak, 14. maja, u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu. Promociji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Delegacije Evropske unije u Srbiji, civilnog društva i medija. Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan i državni sekretar Ivan Karić, učestvovali su u diskusiji organizovanoj u sklopu promocije Izveštaja.

Opširnije o predstavljanju Izveštaja Koalicije 27 o napretku Srbije u Poglavlju 27, OVDE

 

 

 


0
0
0
s2sdefault
© 2019 Ekološko Udruženje RZAV - God Save Rzav. Sva prava zadržana. Uredjuje NETWARE
Portal je deo Projekta koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru Programa ''Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji'', uz podršku Švedske.Za sadržaj Portala odgovoran je isključivo urednik i iskazani stavovi nisu nužno stavovi Beogradske otvorene škole, niti Kraljevine Švedske.
footer

footer