• +381 64 574 0856
 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 •  

  U sklopu ''Kampanje javnog zagovaranja za održivo korišćenje prirodnih resursa'', Ekološko udruženje Rzav-God Save Rzav'' je u saradnji sa nastavnim osobljem, direktorom škole i zamenikom, za decu osmog razreda Osnovne škole ''Stevan Čolović'' u Arilju, organizovalo predavanje o biodiverzitetu i prirodnim zaštićenim dobrima.

  Predavač je bio Slobodan Ljubojević, osnivač Fonda za zaštitu ptica grabljivica ''Beloglavi sup''.Obzirom na dosadašnje aktivnosti na Projektu, opredelili smo se da ova kampanja upravo bude posvećena  deci i njihovim nastavnicima koji će deo iskustava primeniti u nastavnom procesu, imati veće mogućnosti za korelaciju sa nastavnim gradivom koje se obrađuje po nastavnom planu.

  U slopu nastavnog predmeta biologija, upravo smo čekali da po programu za ovaj mesec bude na redu biodiverzitet i zaštita prirode, kako bi deci bila pružena prilika da se upoznaju sa značajem zaštite životne sredine, zaštićenog prirodnog dobra, održivog korišćenja prirodnih resursa, i biodiverzitetom uopšte.

  Tim za realizaciju aktivnosti Slobodan Ljubojević i Nataša Milivojević su oko 11 časova započeli predavanje učenicima (49) u kabinetu za Biologiju.

  Tokom prezentacije o Specijalnom rezervatu ''Uvac'', Slobodan Ljubojević je iznosio zanimljive detalje vezane za ''Beloglavog supa'', malo poznate u nastavnom programu, o ovom čistaču životne sredine, njegovom načinu traženja hrane, mladuncima, obeležavanju ptica i registrovanju putanje njihovih kretanja na tri kontinenta, do ostalih biljnih i životinjskih vrsta i prirodnih lepota koje čine Rezervat, i tom prilikom izazvao veliko interesovanje kod učenika za ovu pticu.

  Obzirom da Zavod za zaštitu prirode Srbije širi mrežu hranilišta za Beloglavog supa, Nataša Milivojević se nadovezala i učenicima predstavila inicijativu ''Ekološkog udruženja Rzav-God Save Rzav'' Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije u vezi osnivanja hranilišta, obzirom na registrovane prelete ove ptice u kanjonu Orlovača na Velikom Rzavu, i njihovu saglasnost za odabir tačne lokacije. Iskoristila je priliku da pozove nastavno osoblje da na proleće, zajedno sa zainteresovanim učenicima, posete ovu lokaciju.

  Predavač je često je bio prekidan pitanjima zainteresovanih učenika, a Nataša Milivojević, koordinator Projekta je sve vreme pravila paralelu i navodila primere i iz opštine Arilje o predloženim područjima za zaštitu, i o onima koje su u procesu zaštite,  a za koje učenici nisu znali, i kako bi na što bolji način zajedno predstavili značaj takvog područja za održivi razvoj jedne teritorije.

  Predavač je pored svih pozitivnih efekata, naveo i probleme sa kojima se susreće upravljač zaštićnog područja, odnosno, u ovom slučaju Specijalnog rezervata ''Uvac'', obzirom na veliku teritoriju koju zauzima, počevši od bespravne gradnje, sa kojima se zaštićena dobra u Republici Srbiji inače suočavaju, probleme sa otpadom i otpadnim vodama, pesticidima koji su tokom kišnog perioda registrovani u vodi jezera, ali i sa načinom motivisanja meštana za zajednički pristup očuvanju, čija su imanja u sklopu rezervata, ili se direktno naslanjaju na Rezervat.

  Nakon završenog predavanja, deci su podeljene majice sa nazivom ''Čuvari prirode'' 

 • Februar 2014 godine

  Pismo koje je poslato pre 20-tak dana na svih sedam kontinenata (i na Antarktik). Zastavice i talismani Anđela čuvara su počeli polako da pristižu. Kako pošiljke budu dolazile tako će fotografije biti objavljivane u ovom albumu do konačne akcije postavljanja kućica za ptice na obalama Rzava.


  „Pozdrav ljudima dobre volje!
  Nameran sam da i ove godine (februar) organizujem akciju postavljanja kućica za ptice na obalama najčistije reke u Srbiji - Rzavu. I ovaj put kućice prave roditelji dece iz moje grupe, deca oslikavaju - njihova olovka uvek piše srcem ! U celu akciju se uključuje i „Ekološko udruženje Rzav - God Save Rzav“, ''U.G. Čuvari prirode“, Dečji vrtić..Kako je prošao prošlogodišnji eko događaj možete ovde videti 

  https://www.facebook.com/zoranodrampe/media_set?set=a.4227787219793.2176245.1438698344&type=3
  Ovaj put želim da svemu tome dam internacionalni karakter i jednu dublju dimenziju. Svaka kućica će imati svog „Anđela čuvara'' u obliku jednog mog internet prijatelja, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, sa svih sedam kontinenata. To će ujedno biti i svojevrsna počast za njihovo ekološko zalaganje, bilo svojim radom, stilom života, razmišljanjem... dobrotom. Naravno, i mnogi drugi su je zaslužili, ali ovogodišnji izbor je pao na vas i nemojte se ljutiti, ni vi, ni oni.
  Vaša „obaveza“: Svaki domaćin kućice će poslati nešto svoje lično, bilo šta, to je vaš izbor, što ćemo zakačiti-zalepiti za kućicu i time ćete preneti vašu pozitivnu energiju na nju i zajedno sa dečjom učiniti kućicu još privlačnijom budućim stanarima. Pošaljite nam i dve male zastave, koje ćemo okačiti na drvo ispod kućice: grb vašeg grada i države gde trenutno živite. Ako ih nemate, skinite sa neta i dvostrano odštampajte i plastificirajte. Ako vas sve to mrzi (oko zastavica) dostavite nam ime grada i države i mi ćemo to uraditi umesto vas.
  Ako želite da učestvujete u ovoj plemenitoj akciji odgovorite mi pozitivno u roku od sedam dana. U protivnom, smatraću da ste odustali i neću vam zameriti. Zastavice i vaš „talisman“ pošaljite do kraja tekućeg meseca na sledeću adresu: Predskolska ustanova Arilje (za Zorana Rakovića) Milosa Glisica 34. 31 230 Arilje, Serbia
  Akcija će biti u sklopu sveopšte kampanje (koja traje već pet godina) spasavanja jedine preostale, celim tokom nezagađene reke u Srbiji, Rzava, kojoj je od strane države predviđena zlehuda sudbina da nestane sa lica Zemlje.
  Od ove godine sam rešio da svaku moju kampanju (kako i u okviru Ekološkog udruženja) posvetim jednom ekološkom borcu koji je oplemenio moju dušu, jer ljude treba nagrađivati za života. Ova će biti posvećene Andreju Kunkinu – Rubljovu, koji je inicirao plamen otpora protiv seče sad već opštepoznatog hrasta u selu Savincu. To nije bilo presudno, već njegovi ljudski kvaliteti koje se retko sreću, i njegov stil (i moj omiljeni) delovanja na polju ekologije, gde su mu osnovni alati dobrota i ljubav.
  Hvala unapred u ime rzavskih ptica, a ja vas sve ljubim i volim, Zoran Raković“

   

   

   

   

   

   

   

   

© 2019 Ekološko Udruženje RZAV - God Save Rzav. Sva prava zadržana. Uredjuje NETWARE
Portal je deo Projekta koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru Programa ''Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji'', uz podršku Švedske.Za sadržaj Portala odgovoran je isključivo urednik i iskazani stavovi nisu nužno stavovi Beogradske otvorene škole, niti Kraljevine Švedske.
footer

footer