• +381 64 574 0856
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


REPUBLIKA SRBIJA
SKUPŠTINA OPŠTINE ARILjE
Predsedniku Skupšitine opštine Arilja
Skupštini opštine Arilje
Upravnom odboru dečjeg vrtića
Direktoru Dečjeg vrtića Arilje

Predmet: Inicijativa za proglašenje ostrva Uski vir zaštićenom zonom

Otvaranjem vrtića u naselju Pogled 2010. godine, gde sam raspoređen na poslove vaspitača, od prvog dana je jedna od najomiljenijih dečjih destinacija postalo ostrvo Uski vir.  Ostrvo je veoma blizu grada (od vrtića u naselju Pogled  udaljeno je samo sto metara), predstavlja pravu malu zelenu oazu skoro nedirnute prirode, okruženu srpskim biserom prvog reda, Rzavom.  Mesto idealno za upoznavanje dečijih srca, a i ne samo njihovih,  sa osnovnim  postulatima  nauke budućnosti, ekologije.

U civilizovanom svetu odavno su shvatili da dotadašnja praksa sečenja grane na kojoj se sedi, ne vodi nigde. Nije daleko dan kad će i kod nas ekološke zakonitosti biti utkane u sve pore društveno-ekonomskog delanja.

 S obzirom da vrtići po Zakonu treba da imaju minimum 40% zelene površine dvorišta, minimalno 10-15 m² igrališta i travnatih terena po detetu, a imajući u vidu da vrtić, tj. bivši Dom u Pogledu nema ni jedan m² zelenila, potrebno je obezbediti zelenu površinu za igru dece.

Shodno tome predlažem vam da se ostrvo Uski vir proglasi zaštićenom gradskom zonom, bez mogućnosti izdavanja u privatne svrhe. Time bi se deci, a i ostalim ljubiteljima prirode podario ekološki kutak-ekološka radionica, tamo gde joj je i mesto, pod vedrim nebom.  U okviru slobodnih aktivnosti vrtića, deca redovno pohode ostrvo, jer čist vazduh, Sunce, zelenilo i Rzav neodoljivo privlače dečju dušu. Ovo je već druga godina kako redovno sa decom, mi vaspitači, čistimo Uski Vir od otpadaka, a jednom je bio i pokošen od strane vrtića. U planu je i izrada drvenih korpi za otpatke, kućica za ptice i sl. Prošle godine je u okviru Dečije nedelje uspešno organizovana Ekološka radionica uz učešće dece iz vrtića, osnovaca i roditelja. Smatram da bi ta radionica (koja je bila finansirana od strane sponzora, uključujući i zakusku za decu) mogla postati tradicionalna, a u skladu sa mogućnostima treba uputiti poziv i susednim vrtićima da uzmu učešća u njoj. Na ostrvu bi moglo da se uz minimum ulaganja izgrade drvene sprave za decu, dovrši staza za šetnju, kao i da se oformi stalna ekološka postavka. Ideja imam mnogo, ali njihovo ostvarenje zavisi uglavnom od vas i od vaše dobre volje da ovu plemenitu inicijativu podržite.

Na ovu ideju se lepo nadovezuje inicijativa pokrenuta od strane nekolicine meštana Mesne zajednice Pogled, od kojih sam dobio uverenje da će samostalno podići ogradu na neobezbeđenom delu pešačke staze naspram ostrva, gde sad stoje samo zarasli nosači bankina, zarad bezbednosti dece iz Vrtića ali i ne samo njih.

Nadam se da će ova moja ideja, za koju sam usmeno dobio podršku od dosta mojih koleginica/ga, meštana naselja Pogled, i naravno građana Arilja, naći na pozitivan odgovor.

Unapred zahvalan,

Vaspitač ariljskog vrtića 
Zoran Raković                                   


0
0
0
s2sdefault
© 2019 Ekološko Udruženje RZAV - God Save Rzav. Sva prava zadržana. Uredjuje NETWARE
Portal je deo Projekta koji se realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru Programa ''Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji'', uz podršku Švedske.Za sadržaj Portala odgovoran je isključivo urednik i iskazani stavovi nisu nužno stavovi Beogradske otvorene škole, niti Kraljevine Švedske.
footer

footer