Završen Drugi Rzav Film Fest

Arilje – Na nedavno završenom drugom Međunarodnom festivalu ekološkog filma “Rzav Film Fest”, na plaži Urjak u Arilju, proglašeni su pobednički filmovi i uručene su nagrade.

Tri dana programa Rzav Film Festa pratio je veliki broj gledalaca i gostiju festivala. Stručni žiri koji su činili Zoran Amar, Aleksandar Nedeljković, Marija Kovačina, Rade Popović i Tamara Preininger proglasili su pobedničke filmove u četiri kategorije.

Nagrada za najbolji film Festivala – “Zlatna kap Rzava“ dodijeljena je filmu “Horizont” autorke Tanje Deman koji donosi svež pogled na temu odnosa čoveka prema morskom živom svetu. U kategoriji “Voda”, najboljim filmom proglašen je “Biološki minimum” dve autorke Milice Smiljković i Tare Radusinović, koji priča priću o običnom čoveku koji voli svoju reku bez obzira na sve. Film “Kad protesti utihnu” autorke Dine Đorđević,  u kome je u fokusu civilni aktivizam u Srbiji i njegove posledice, proglašen je najboljim filmom u kategoriji “Životna sredina”, dok je nagradu za najbolji studentski film dobio film “Vrati se” autorke Ružice Anje Tadić.

Tokom trajanja Festivala, publika svih uzrasta s pažnjom je pratila filmski program i je mogla oceniti i odabrati omiljeni film. Najviše glasova publike dobio je film “Čovek od drveća” autora Andrea Trivera, kome je nagradu uručila počasna gošća, čuvena voditeljka Dubravka Duca Marković.

U okviru pratećeg programa, publika je imala priliku da pogleda i izložbu “Životi oblikovani vodom” u Gradskoj galeriji Arilje. Izložba je nastala u sklopu inicijative “Zajedno za reke” i donosi priče i portrete snimljene objektivima sedam fotografa iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, koji su pozvani da zabeleže veze ljudi i reke. Predstavljena je i knjiga “ALT” autora Aleksandra Nedeljkovića, a razgovor sa autorom vodila je Katarina Majić.

Za dobru atmosferu u večernjim satima na plaži Urjak bili su zaduženi muzički umetnici: DJ Ivana Miljković, kantautor Orkan Vatra, i bend Istureno odeljenje.

Kreativni direktor festivala Milovan Ilić izrazio je nadu da će Festival nastaviti da se održava na reci, zatvarajući “Rzav Film Fest“, sa željom da Veliki Rzav, kao i sve druge ugrožene reke, doline i predeli naše zemlje ostanu pune života, očuvane za buduća pokoljenja.