Bioskop na vodi: Međunarodni festival ekološkog filma “Rzav Film Fest”

Kroz četiri dana festivala u Arilju, posetioci će imati priliku da uživaju u kratkim dokumentarnim, eksperimentalnim i animiranim filmovima iz celog sveta koji donose novi pogled na temu zaštite životne sredine i odnosa čoveka prema prirodi

Arilje – U organizaciji Ekološkog udruženja “Rzav”, drugu godinu zaredom, održava se Međunarodni festival ekološkog filma “Rzav Film Fest”. Od 15. do 18. augusta, na obalama Velikog Rzava i u Arilju očekuje vas bogat večernji program koji će predstaviti 27 filmova iz 12 zemalja.

Program ovogodišnjeg Festivala donosi kratke dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove iz sveta, u kategorijama “Životna sredina”, “Voda” i “Studentski film”. Od ukupno prijavljenih 165 filmova iz 33 države, za festivalski program odabrano je njih 27.

Među odabranim filmovima preovlađuju oni koji se bave sagledavanjem posledica koje čovekovo delovanje ima na prirodu i živi svet – uticaj industrijskog zagađenja, ugroženost reka i mora, ugrožene životinjske vrste, ali i mogućnost čoveka da zaštiti i rehabilituje prirodu i živi na održiv način.

Kao jedan od fokusa programa izdvojio se aktivizam, različiti društveni i individualni pokreti u pravcu zaštite životne sredine, kao izuzetno aktuelna tema u našem društvu danas. Kroz dokumentarno istraživanje primera dobre prakse, sagledavanje aktivističke borbe tokom i nakon konkretnih kriza, autori donose nadahnjujuće lične priče i važan podsetnik o značaju aktivnog građanstva za svako društvo.

Poetski prizori i eksperimentalni pristup u ekološkom dokumentarnom filmu donose osveženje i novi pogled na temu zaštite prirode, odnosa čoveka prema živom svetu kao i optimističan pogled u budućnost. Imajući to u vidu, selektori Festivala kreirali su program sa željom da ponude širi spektar tema i perspektiva, u nadi da će publika moći da pronađe inspiraciju i podsrek za sopstveno ekološko delovanje.

Četvorodnevni filmski program ove godine započinje izložbom fotografija “Životi oblikovani vodom” u Gradskoj galeriji u Arilju, koja donosi radove sedam etabliranih fotografa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije, a narednog dana posetioci će imati priliku i da učestvuju i na promociji knjige ‘’ALT’’ autora Aleksandra Nedeljkovića.

Drugi međunarodni festival ekološkog filma “Rzav Film Fest” se organizuje  u sklopu inicijative “Zajedno za reke”, a uz podršku međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy i opštine Arilje.